Minimalisme in herbestemmingen

01-01-2024

Zoals je misschien al ontdekt had, is een van mijn passies het herbestemmen van oude, historische panden. Ik haal veel inspiratie uit minimalistische ontwerpen waarbij de focus ligt op pure en contrasterende materialen. Ik laat je drie projecten zien waarin dit mooi naar voren komt! 

Herbestemmingen, wat zijn dat eigenlijk? 

Een gebouw of ruimte herbestemmen betekent dat een bestaand pand een andere functie krijgt. Zo worden cultuur historische, architectuur historische, en andere waarden voor de samenleving van de historische omgeving behouden. Ook voorkom je dat het niet leeg komt te staan en het wordt niet gesloopt; het krijgt een tweede leven. 


Herbestemming van een huis in historische centrum – Date AE

Een minimalistisch interieurontwerp voor een huis in het historische centrum van Barcelona, ​​Spanje, ontworpen door DATAAE.

Het ontwerp voor deze woning is gebaseerd op het behoud van de oorspronkelijke compositie, volume en structuur van de woning. Er is selectief gekeken naar de sloop van de binnenwanden om het ontwerp aan te passen op de behoeften van de bewoners. Hierdoor is een open structuur ontstaan die meer natuurlijk daglicht biedt aan de leefruimtes en de traditionele architectuur benadrukt.

Damião de Góis Museum and the Victims of the Inquisition – spaceworkers

Wat interessant is aan dit project, is op welke manier er is omgegaan met de historie van het pand. De oorspronkelijke kerk kenmerkt zich door de geometrie van de gewelfde plafonds en textuur van de bakstenen muren.

Het ontwerp minimaliseert de impact op de bestaande ruimte door een centrale positie in de ruimte te gebruiken om met halfronde volumes te refereren naar het bestaande gebouw en de historie.

The locksmith building recycling project – Jbvisuals

De visualisatie laat een grote serre met houten structuur zien die landt op het bestaande gebouw van de slotenmaker. Dit is een mooi voorbeeld van het combineren van oud en nieuw met minimale materialisatie. Een inspirerende visualisatiestijl door de rustige uitstraling en gebruik van kleuren en materialen. 


Ben je nieuwsgierig naar meer? Bekijk mijn Pinterest pagina voor meer inspiratie!

             Een reactie achterlaten? Leuk! Dat kan hieronder. 

Misschien vind je de volgende blogs ook leuk:


In mijn vorige blog schreef ik over mijn passie: herbestemmen. Hierbij liet ik aan de hand van drie inspirerende voorbeelden zien hoe de historie en het karakter van deze gebouwen en ruimtes naar voren kwamen. De afgelopen jaren ben ik steeds meer in aanraking gekomen met het herbestemmen van gebouwen met een verhaal, een mooi en uniek...

Zoals je misschien al ontdekt had, is een van mijn passies het herbestemmen van oude, historische panden. Ik haal veel inspiratie uit minimalistische ontwerpen waarbij de focus ligt op pure en contrasterende materialen. Ik laat je drie projecten zien waarin dit mooi naar voren komt!

De koude winter dagen staan voor de deur. Des te meer reden om een warme en gezellige plek te creëren binnen! Met deze mediterraanse kleuren en materialen geef jij meer warmte aan je interieur.

Daar gaan we dan! Mijn eerste blog. Heel spannend, want ik ga eerlijk met jullie zijn.