Groen, groener, groenst

03-06-2024

Een urban jungle creëren? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik geef je in deze blog een paar handvaten!

Biophilic design

Ooit gehoord van Biophilic design? 

Dit is een manier om de grenzen tussen buiten en binnen te vervagen. Het is een ontwerpfilosofie waarbij het gebruik van natuurlijke elementen zoals planten, hout, water en natuurlijk licht centraal staat. 

Uit diverse studies is gebleken dat Biophilic Design stress vermindert, genezing versnelt, de cognitieve functies optimaliseert en de creativiteit en ons welzijn verbetert.

Waar te beginnen?

Standplaats 

De standplaats van een plant is erg belangrijk. Daarom is het belangrijk om te kijken hoeveel licht een plant gaat krijgen op de plek(ken) waar jij ze neer wilt zetten. Heb je weinig daglicht in huis? Ga dan bijvoorbeeld voor een Calathea, Varen, Graslelie, Sansevieria of Philodendron. 

Speel met hoogtes 

Door planten met verschillende hoogtes aan te schaffen, creëer je een speels geheel. Een tropisch regenwoud bestaat ook uit verschillende verdiepingen of etages. Het is dan ook niet gek om dit na te bootsen in jouw urban jungle! Je kan dit doen doormiddel van grote en kleine planten of planten op een verhoging of standaard te zetten. Ook kan je hangplanten toevoegen om dit effect te creëren. 

Maak groepjes 

Door vervolgens groepjes van (verschillende) planten te maken, geef je een rustige uitstraling aan de ruimte. Hierin kan je weer spelen met verschillende soorten planten. Ook het combineren van de verschillende hoogtes en het toevoegen van hangplanten geeft een leuk effect. 

Botanical buildings

Ben je nog op zoek naar een mooi boek over planten en architectuur? Het boek Botanical Buildings is zeker een aanrader.  

             Een reactie achterlaten? Leuk! Dat kan hieronder.