Herbestemming Oude Mariakerk

De wens van de opdrachtgever is om de Oude Mariakerk in Deventer een nieuwe functie te geven die het pand weer openstelt voor publiek. In dit ontwerp zijn de historische waarden van het pand geïntegreerd in een vernieuwend en toekomstgericht ontwerp, zodat de historie bewaard blijft en er een unieke beleving van de ruimte ontstaat.


L A Y E R S

De gelaagdheid van de geschiedenis staat in dit ontwerp centraal. Met het ontwerp voeg ik een nieuwe laag in de geschiedenis toe. Een laag die je laat verwonderen, die impact heeft en je een verhaal verteld. een laag die past bij de 21e eeuw én een connectie aangaat met de historie

De gelaagdheid van de dagindeling speelt een belangrijke rol voor de gebruiker. Vrijheid en flexibiliteit is voor hen belangrijk. Binnen de nieuwe functie kunnen ondernemers, studenten en Deventenaren elkaar ontmoeten, werken en leren waardoor ze gelaagdheid kunnen geven aan hun dag.


Een inspirerende plek om (samen) te werken, elkaar te ontmoeten, inspireren en motiveren.

Het ontwerp voegt een nieuwe laag toe in de geschiedenis en vertelt daarnaast het verhaal van de transformaties uit het verleden. Hoewel de nieuwe laag in contrast staat met de historische lagen, is in de vormentaal en het materiaalgebruik een connectie met de geschiedenis te zien. Op deze manier sluiten de verschillende lagen mooi op elkaar aan en ontstaat er een eenheid in het gebouw.

De kracht van een herbestemming is het hergebruiken van een bestaande ruimte. Om in deze kracht te blijven staan, wordt er in het ontwerp gebruik gemaakt van circulaire materialen.

Door natuurlijke materialen, vormen, kleuren en patronen maakt het ontwerp een symbolische verwijzing naar elementen uit de natuur. Hierdoor speelt het ontwerp in op de mentale gezondheid van de ondernemers en studenten die hier komen werken. Naast de symbolische elementen zoals verschillende soorten hout, groentinten, transparante materialen en afwisseling in patronen en structuren, wordt er ook 'echt' groen toegevoegd.


Het oorspronkelijke middenschip van de kerk


In de binnentuin, wat het oorspronkelijke middenschip was van de kerk, is een rustgevende plek gecreëerd waar je elkaar kunt ontmoeten, kan werken en kan ontspannen. Hier is de indrukwekkende gevel met in de avond verlichte, gotische bogen te zien.




Werklagen


Het ontwerp speelt in op de wensen en behoeften van de doelgroep doordat er verschillende werklagen zijn gecreëerd en de bezoeker keuzevrijheid ervaart. Deze lagen hebben een logische routing en spelen in op de beleving van het pand. De ruimtes staan met elkaar in verbinding doormiddel van vormgeving en materiaalgebruik. 


Wil jij ook een nieuwe beleving geven aan een (leegstaande) ruimte?

Chez Fabiënne is gespecialiseerd in het uitwerken van concepten, ruimtelijke ontwerpen en 3D visualisaties voor oude/karakteristieke panden. Ben jij opzoek naar een nieuwe indeling, een vernieuwend kleuren/materialen plan of een ruimtelijk ontwerp voor jouw woning óf bedrijf?